....

De grond is steeds meer verarmd in de landbouw waardoor het percentage van de micronutrienten in voeding ook is gedaald. Hierdoor krijgen we niet meer de juiste voedingswaarde binnen. Vrijwel alle vitamines en mineralen zijn op een bepaalde manier met elkaar verbonden, omdat ze elkaar kunnen gebruiken voor een betere opname. Het mooie is dat we met een gezonde darmflora sommige vitamines gewoon zelf kunnen aanmaken. Helaas is een gezonde darmflora in onze Westerse wereld niet zo vanzelfsprekend. Naast supplementen raad ik jullie dan ook zeker aan om wat liefde te geven aan je darmen. Stress verbruikt ook veel vitamines en mineralen, waar we helaas in deze tijd ook moeilijk aan kunnen ontkomen. In deze blog zal ik een aantal belangrijke vitaminen en mineralen met jullie bespreken. Het is gebleken dat de meeste mensen hier een tekort aan hebben. Wel wil ik hierbij benadrukken dat geen mens hetzelfde is en dat het belangrijk is om te onderzoeken waar je tekorten liggen en wat de oorzaak daarvan is. 

Vitamine C
Versterkt en activeert het immuunsysteem. Een tekort aan vitamine C geeft gevoeligheid voor blauwe plekken en een vertraagde wondgenezing. Een appel is met 60% gedaald in vitamine C in verhouding met vroeger. 

Magnesium
Voor vrouwen is dit het vruchtbaarheidsmineraal. Daarnaast werkt het ontspannend voor de spieren. Magnesium kan op verschillende manieren opgenomen worden, wat voor iedereen persoonlijk is. Een magnesiumtekort geeft een gebrek aan energie en slapeloosheid. Broccoli van nu bevat 55% minder magnesium in verhouding met vroeger. 

Fytinezuur (bijvoorbeeld in brood) en cafeïne binden zich aan magnesium scheidt deze uit. 

Vitamine B
De B-vitamines zijn ontzettend belangrijk voor onze energiestofwisseling. Er bestaan allerlei verschillende soorten van vitamine B. Elk hebben een andere werking en zijn allemaal even belangrijk. Door het gebruik van vitamine B supplementen zou je een groot verschil kunnen merken in je energieniveau. Wist je dat geen droomherinnering hebben bij het wakker worden een symptoom is van een vitamine B6 tekort?

Vitamine D
In Nederland hebben we helaas te weinig zonuren om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Daarnaast besteden we het merendeels van de dag binnen en beschermen we onze huid met SPF waardoor vitamine D moeilijker wordt opgenomen door de zon. Voor mensen met een hoog vetpercentage is het lastiger om vitamine D op te nemen uit de zon, omdat het vanuit de huid niet snel in de cellen wordt opgenomen. Vitamine D en magnesium zijn essentieel voor de werking van calcium, en daarom belangrijk voor onze botten en tanden.

Omega 3 vetten.
Omega 3 vetten zijn essentieel. Dit betekend dat ons lichaam dit zelf niet kan aanmaken. Omega 3 is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen. Uit bepaalde plantaardige voeding zoals lijnzaad en noten kunnen we ook omega 3 halen. Dit is in de ALA vorm. Voor een goede gezondheid hebben we ook EPA en DHA nodig. Ons lichaam kan ALA deels omzetten naar EPA en DHA, maar die omzetting is zo inefficiënt dat je niet aan je dagelijkse hoeveelheid komt door alleen plantaardige voeding. EPA en DHA haal je wel uit vette vis, dus als je dat dagelijks zou eten zou je waarschijnlijk geen extra suppletie nodig hebben.

Zink
In Nederland nuttigen we veel brood, hierdoor krijgen we ook veel fytinezuur binnen. Voor veel mensen is dit de oorzaak van een zinktekort, omdat fytinezuur zich bindt aan zink en deze uitscheidt. Zink remt ontstekingsprocessen in combinatie met vitamine C, en is daarom onmisbaar. Daarnaast is de productie van het geslachtshormoon testosteron afhankelijk van zink. Een chronisch zinktekort kan leiden tot onvruchtbaarheid bij mannen.

Kom kennismaken