Zonlicht is de bron van bijna al het leven op aarde. Het zorgt ervoor dat planten zuurstof produceren en helpt ons voedsel groeien. Indirect eten en ademen we zonlicht, maar ook direct heeft zonlicht een belangrijke invloed op onze stemming, regelt ons bioritme en is essentieel voor de aanmaak van vitamine D. Lees verder over het belang van jezelf van voldoende zonlicht te voorzien.
1. Vergroot je geluksgevoel met zonlicht
Voel je je meteen beter zodra je de zon in gaat? Dat is geen toeval! UV-stralen stimuleren de productie van endorfines, de stofjes die je een vrolijk gevoel geven. Bovendien zet zonlicht het stofje tryptofaan om in het ‘gelukshormoon’ serotonine. Tryptofaan is een bouwsteen van eiwitten die je onder andere vindt in pompoenpitten en bananen. Maar het gaat niet alleen om het eten van tryptofaan—een goede vertering is essentieel. Als eiwitten niet goed worden verteerd, kunnen bepaalde darmbacteriën het tryptofaan wegroven, waardoor je minder goed in staat bent om serotonine aan te maken.
Hoe check je of je eiwitten goed verteerd worden?
De geur van je winden kan veel zeggen over je vertering. Als je een geur van rotte eieren opmerkt, wijst dit op eiwitten die niet goed worden verteerd. Zwavel- of ammoniakgeuren in je urine kunnen ook signalen zijn. Bij spijsverteringsklachten is verder onderzoek belangrijk, aangezien deze bacteriën ook betrokken zijn bij ontstekingsprocessen in ons lichaam. De geur van je winden kan veel zeggen over je vertering. Als je een geur van rotte eieren opmerkt, wijst dit op eiwitten die niet goed worden verteerd. Zwavel- of ammoniakgeuren in je urine kunnen ook signalen zijn. Aan de hand van ontlastingonderzoek kan ik je vertellen wat er nodig is om de balans te herstellen.
2. Zonlicht voor je nachtrust
Wist je dat serotonine, het ‘gelukshormoon’, in de avond wordt omgezet in melatonine, het ‘slaaphormoon’? Daarom is een goede eiwitvertering en voldoende zonlicht niet alleen belangrijk voor een goed humeur, maar ook voor een goede nachtrust. Daglicht onderdrukt de omzetting van serotonine naar melatonine, maar zodra het donker wordt, start deze omzetting, mede onder invloed van B-vitamines, ijzer, calcium, magnesium en zink. Zit je lange dagen binnen voor je werk? Dan kan een simpele wandeling tijdens je pauze al helpen om je slaapkwaliteit te verbeteren.
3. Herstel je bioritme met zonlicht
Zonlicht beïnvloedt niet alleen onszelf, maar ook de miljarden bacteriën in onze darmen. Deze bacteriën reageren op de signalen die onze hersenen via zonlicht sturen, wat helpt bij het reguleren van hun interne klok. Bij een jetlag kan zonlicht, samen met het afstemmen van je eetmomenten op de nieuwe tijdzone en actief blijven gedurende de dag, je lichaam helpen om zich sneller aan te passen aan de nieuwe omgeving.
Meer weten over vitamine D?
Lees deze blog over vitamine D
Bronnen
Mead MN. Benefits of sunlight: a bright spot for human health. Environ Health Perspect. 2008 Apr;116(4):A160-7. doi: 10.1289/ehp.116-a160. Erratum in: Environ Health Perspect. 2008 May;116(5):A197. PMID: 18414615; PMCID: PMC2290997.
Martchenko A, Martchenko SE, Biancolin AD, Brubaker PL. Circadian Rhythms and the Gastrointestinal Tract: Relationship to Metabolism and Gut Hormones. Endocrinology. 2020 Dec 1;161(12):bqaa167. doi: 10.1210/endocr/bqaa167. PMID: 32954405; PMCID: PMC7660274.