....

Alles over Anne & De Keuken Kliniek

Wat mag je verwachten?

Zonder voeding kunnen we niet leven. Kan ons voedingspatroon dan het verschil maken tussen een matige en een fantastische levenskwaliteit?

Anne in het kort:

Meer over Anne

Fascinatie voor voeding en het menselijk lichaam

Hoe weet je daadwerkelijk wat je lichaam doet met de stoffen die je inneemt? Het is fascinerend om te ontdekken hoe deze processen plaatsvinden. Hoe verder ik mij ging verdiepen, des te groter mijn verwondering groeide.

Bovenstaande vragen vormden een rode draad door mijn leven. Wat begon met een boek, leidde uiteindelijk tot een leven vol ontdekking. Vele opleidingen en bijscholingen later, ben ik nog steeds verbaasd over de onuitputtelijke bron van kennis die er te vinden is.

Gelooft in een holistische aanpak

Mijn zoektocht naar antwoorden heeft me door verschillende werelddelen geleid. Het begon in het Oosten, waar ik Ayurveda ontdekte: de wetenschap van het leven, vertaald uit het Sanskriet. Maar ik stopte niet bij deze filosofie – ik keerde terug naar het Westen en stortte me in de opleidingen Medische basiskennis en Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut. Elke stap in mijn reis heeft me geholpen om het menselijk lichaam te bekijken vanuit verschillende benaderingen, wat heeft geleid tot mijn holistische perspectief.

Nieuwsgierig en gedreven

Tijdens mijn orthomoleculaire opleidingen stuitte ik op een bekende oude bekende: de genezende kracht van Oosterse kruiden. Het idee dat onze voorouders duizenden jaren geleden al wisten hoe ze medicinale planten konden gebruiken, fascineerde me mateloos. Zonder de voordelen van moderne wetenschap of het gemak van internet, wisten ze toch hoe ze hun lichaam en geest konden genezen. En nu, eeuwen later, worden deze oude theorieën bevestigd door de wetenschap. Dit maakt voor mij de cirkel rond. 

Toen ik via Epigenetica ook kennis maakte met kruiden uit de Traditioneel Chinese Geneeskunde werd ik verrast door de overeenkomsten met Ayurveda. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en ik wilde dieper duiken in de filosofieën en zienswijzen van de TCM. Ik besloot mij hierin te verdiepen via de opleiding Voetreflexologie, en zo ontdekte ik een compleet nieuwe dimensie van het ondersteunen van de gezondheid.

Fan van de permacultuur

Waarom ver weg reizen voor geneeskrachtige kruiden, als we ze ook gewoon in onze eigen achtertuin kunnen vinden? Onze eigen bodem biedt een schat aan prachtige en werkzame planten, die onze gezondheid kunnen ondersteunen. De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben – het is aan ons om te leren hoe we deze geschenken gebruiken.

Over De Keuken Kliniek

Ondanks dat er zo veel krachtige middelen tot onze beschikking zijn, ligt de sleutel tot een gezond lichaam bij de basis: een voedingspatroon dat het lichaam de voedingsstoffen geeft die het nodig heeft. Soms hebben we wat extra ondersteuning nodig, en daar komen supplementen om de hoek kijken. Deze benadering van gezondheid leidde tot de oprichting van De Keuken Kliniek – een praktijk die draait om de geneeskrachtige werking van voeding met als aanvulling supplementen. Hier leer je hoe je jouw lichaam kunnen voeden en ondersteunen op een manier die je in staat stelt om het leven voluit te leven.

“Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding” – Hippocrates 460 jaar v.C.

Hippocrates, grondlegger van de Westerse Geneeskunde, wist het al: je herstel begint in de keuken!

Geen mens is hetzelfde, en dat geldt ook voor onze voedingsbehoeften.

Verschillende factoren, zoals onze ontgiftingscapaciteit, genetische samenstelling, voedingstekorten en darmmicrobioom, zijn bepalend in wat ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Daarom is er geen one-size-fits-all oplossing als het gaat om voeding. Door onderzoek te doen en rekening te houden met deze individuele factoren, kan ik een gepersonaliseerde aanpak creëren: voeding op maat.

De samenstelling van de darmflora is enorm bepalend op onze gezondheid en kan een grote invloed hebben op allergieën, chronische ziekten en ontstekingen. Voeding speelt hierbij een cruciale rol: het voedingspatroon is een weerspiegeling van de darmflora. Gelukkig kun je met de juiste aanpassingen een positieve invloed uitoefenen op jouw darmmicrobioom, wat zowel preventief als curatief werkt op veel uiteenlopende gezondheidsklachten.

Met voeding breng je iets van de buitenwereld naar jouw binnenwereld. Ondanks je bewust geen gevaarlijke middelen tot je neemt, heeft jouw immuunsysteem hierover het laatste woord. Jij bepaalt wat je naar binnen brengt, maar je immuunsysteem bepaalt of hij dat accepteert. Het kan soms op onverwachte manieren reageren – zoals bij een voedselallergie. Eén pinda kan bijvoorbeeld leiden tot een plotselinge zwelling van de tong, veroorzaakt door IgE-antilichamen die ons immuunsysteem produceert.

Wist je dat er naast de IgE-reacties nog meer immunologische routes zijn als reactie op voedingsmiddelen? De IgG reactie is lastig om zelf te ontdekken, omdat deze trager en minder opvallend is.  Vaak gaat deze reactie gepaard met een ‘lekkende darm’ – een darmwand die te doorlaatbaar is geworden. Dit kan ertoe leiden dat bepaalde onderdelen uit de voeding onbedoeld in de bloedbaan terechtkomen, waar ze door het immuunsysteem kunnen worden opgepikt en een IgG-reactie kunnen veroorzaken.

Wist je dat bloedonderzoek kan onthullen welke voedingsmiddelen je immuunsysteem in de ‘aan’-modus zetten? Door deze voedingsmiddelen tijdelijk te elimineren, kun je je immuunsysteem en darmen tot rust brengen en het darmslijmvlies herstellen. Na verloop van tijd kun je een provocatietest doen om te zien of de klachten terugkeren. Als dit niet het geval is, kun je deze voedingsmiddelen weer veilig introduceren in je dieet. Het is een tijdelijke aanpak die kan leiden tot blijvende verlichting van klachten en een verbeterde algehele gezondheid.

Menstruatie, ovulatie, misschien wel een zwangerschap en natuurlijk de overgang. Als vrouw heb je te maken met een hele reeks hormonale veranderingen. Helaas kunnen deze veranderingen ook gepaard gaan met hormonale disbalansen die tot vervelende klachten kunnen leiden. Gelukkig kunnen we deze disbalansen aanpakken met behulp van een hormonaal onderzoek. Hierdoor krijg je inzicht in de waarden van belangrijke hormonen zoals cortisol, DHEA, oestradiol, oestriol, progesteron en testosteron. Door de verhouding tussen deze hormonen te bepalen, kunnen we de oorzaak van hormonale klachten beter begrijpen en gerichte actie ondernemen om deze aan te pakken.

Je lever fungeert als een ontgiftingsfabriek. Het verwerkt zowel lichaamseigen als lichaamsvreemde stoffen onder invloed van CYP-enzymen, die niet allemaal op hetzelfde tempo werken.  De snelheid van deze enzymen is bepalend voor hoelang een specifieke stof in je lichaam blijft. Dit is de rede waarom sommige mensen bijwerkingen ervaren, terwijl anderen een hogere dosering nodig hebben van hetzelfde medicijn.

Deze test geeft een beeld bij welke medicijnen je wel en niet gebaat zult zijn. Door de testresultaten te delen met je voorschrijvende arts, kan je medicatie worden aangepast aan jouw leverpaspoort en kan je ervoor zorgen dat je de juiste medicijnen krijgt zonder ongewenste bijwerkingen.

Dit paspoort is niet alleen relevant bij medicijngebruik. Onze lever is namelijk verantwoordelijk voor het ontgiften van nog zo veel meer stoffen die we binnenkrijgen of zelf aanmaken. Denk aan histamine (bij allergie), hormonen, neurotransmitters, zware metalen, alcohol, koffie, pesticiden, bilirubine (afbraakproduct rode bloedcellen), galzuren, verf, uitlaatgassen, voedseladditieven en conserveringsmiddelen.

Wist je dat voeding en kruiden in staat zijn om CYP-enzymen te stimuleren of te remmen? Met het inzicht dat je krijgt uit deze speekseltest, weet je welke stoffen in jouw lichaam minder efficiënt worden ontgift en hoe je enzymen die hierbij betrokken zijn kunt stimuleren.

De 3 I's van De Keuken Kliniek

Dekeukenkliniek_3is - Zonder voeding kunnen we niet leven. Kan ons voedingspatroon dan het verschil maken tussen een matige en een fantastische levenskwaliteit?

Informeren

Als onze afspraak in de agenda staat kunnen we meteen al aan de slag. Voor het eerste consult is het van groot belang om een duidelijk beeld te krijgen van jouw gezondheidssituatie en jouw persoonlijke doelen. Via de intakeformulieren kan ik mij goed voorbereiden op het consult. Deze informatie stelt ons in staat om gericht te werk te gaan en onze kostbare tijd samen optimaal te benutten. Door deze voorbereiding kunnen we ons concentreren op jouw persoonlijke doelen en behoeften, en kunnen we samen werken aan een plan om jouw gezondheid te verbeteren.

Tijdens je consult krijg je veel informatie, waardoor je bewust wordt van het effect van voeding op jouw lichaam. Als je het prettig vindt, mag je altijd meeschrijven om deze informatie later terug te kunnen lezen. Om dichter bij de oorzaak van jouw gezondheidsklachten te komen, zal ik verdiepende vragen stellen tijdens het consult. Zo kunnen we samen een duidelijk beeld krijgen van wat er speelt en wat er nodig is voor verbetering. Hierbij kan laboratoriumonderzoek een extra inzicht geven. De Laboratoriumuitlagen kunnen hier dienen als een kompas, het bepaalt de koers. Jouw hulpvraag staat hierbij altijd centraal, zodat we ons kunnen richten op wat voor jou het belangrijkst is.

Inspireren

Na het in kaart brengen van jouw persoonlijke situatie en gezondheidsdoelen, vertalen we dit naar een persoonlijk advies op het gebied van voeding. Nu wordt het praktisch en concreet, zodat je geïnspireerd raakt om aan de slag te gaan.

Dit advies kan worden ondersteund met bijvoorbeeld suppletie of andere leefstijladviezen. De aanpak is stap voor stap, waardoor je op een duurzame manier jouw gezondheidsdoelen kunt behalen.

We houden tussentijds contact om te zien hoe jouw lichaam reageert op de veranderingen en om eventuele aanpassingen te maken waar nodig.

Implementeren

Er zitten maar twee I’s in De Keuken Kliniek. De I van implementatie ligt namelijk bij jou, in jouw eigen keuken. Ik geef je de kennis en tools, waardoor jij de juiste keuzes kan maken op het gebied van voeding en leefstijl.

Het implementeren vereist inzet, toewijding en discipline, maar het is de moeite waard als het leidt tot een betere gezondheid en meer levenskwaliteit. Natuurlijk ben ik er om jou te ondersteunen in dit bijzondere proces.

Door te werken met professionele hulp, weet je dat je niet zomaar wat doet en dat er iemand met kennis en ervaring met je meekijkt. Iemand waar je terecht kunt met jouw vragen.

Met de kennis en ervaring die je hebt opgedaan herken je disbalansen sneller, waardoor je hier tijdig op gaat inspelen. Hier heb je de rest van je leven profijt van!

Stress reductie

Stress levert voor 80% (!) een bijdrage aan de ontwikkeling van ziektes. Ja, je leest het goed! Stress kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen, astma, obesitas, diabetes, migraine, angst/depressie, spijsverteringsklachten en zelfs versnelde veroudering. Het is daarom belangrijk om aandacht te besteden aan het verminderen van stress.

Iemand anders verassen met een voetreflex.

Voetreflexbehandeling

Stress kan een negatieve impact hebben op het maken van de juiste voedingskeuzes. Het kan leiden tot emotie-eten, waardoor je geneigd bent om te veel suiker en vet te eten, of juist helemaal geen eetlust hebt. Gezonde voeding is extra zo belangrijk bij lichamen die vaak onder stress staan. Onder invloed van stress wordt er namelijk roofbouw gepleegd op belangrijke voedingsstoffen.

Herken je deze vicieuze cirkel, maar weet je nog niet hoe je dit kunt doorbreken? Dan zou je kunnen denken aan voetreflexologie. Een probleem in je hoofd aanpakken vanuit de voeten klinkt in eerste instantie misschien onlogisch, maar juist door de focus te weerleggen naar beneden kom je weer in verbinding met je lichaam. Deze verbinding is essentieel om de stress los te kunnen laten.

Werken aan een gezonde levensstijl waarbij voeding en ontspanning hand in hand gaan

Bij De Keuken Kliniek kun je jouw consult combineren met een voetreflexbehandeling. Je komt in een diepe staat van ontspanning, waardoor de aanpassingen in het voedingspatroon ook beter kunnen doorwerken. Voedsel kan namelijk pas goed verteerd worden wanneer het lichaam uit de stress-stand is.

In beweging blijven

Naast goede voeding is beweging essentieel voor een gezonde leefstijl. Er zijn ontelbare mogelijkheden om actief te blijven. Voor een duurzaam bewegingspatroon geloof ik sterk in het volgen van activiteiten die bij je passen. Zelf kies ik wekelijks voor een inspirerende combinatie van yoga en pilates bij Holibody in Hilversum. Wederom een combinatie van Oost en West, waardoor ik gecentraliseerd op zoek kan gaan naar de balans op de mat.

Kom kennismaken