....

Als de zon weg is, voelen we ons direct een stukje minder happy. Hoe komt dit? Serotonine is het gelukshormoon dat wordt aangemaakt onder andere door zonlicht. We kunnen dit hormoon ook zelf aanmaken door middel van bepaalde vitaminen en mineralen, waaronder vitamine D. In dit proces wordt tryptofaan (wat voorkomt in vele voedingsmiddelen, waaronder banaan) omgezet naar serotonine, maar we kunnen serotonine ook direct uit zonlicht halen.

Je begrijpt dat het niet gek is dat ons geluk een beetje afhankelijk is van de zon, maar hoe ga je hier mee om op de niet zonnige dagen. En waarvoor dient vitamine D nog meer? Lees verder voor de antwoorden op deze vragen!

Het in vet oplosbare vitamine D zorgt ook voor een betere opname van calcium, fosfor en magnesium in de dunne darm. Deze mineralen zijn belangrijk voor verschillende processen in ons lichaam, waaronder het voorkomen van osteoporose (botontkalking). Daarnaast is vitamine D goed voor onze weerstand, omdat het in staat is om witte bloedcellen aan te maken. Hierdoor kan vitamine D ontstekingen remmen en voorkomen. Ontstekingen kunnen ons ook in een negatieve stemming brengen door de cytokinen (ontstekingsstoffen) die hierbij vrijkomen. 

Dus zorg (wanneer kan) dat je huid voldoende wordt blootgesteld aan zon! Hoe ouder we worden, hoe minder ons lichaam in staat is om vitamine D aan te maken uit zonlicht. Om deze rede wordt ook geadviseerd om naar mate je ouder wordt meer vitamine D te suppleren. Daarnaast kunnen we vitamine D verkrijgen uit verschillende voedingsmiddelen, waaronder vette vis en eieren.

Fijne dag! 

Liefs,

Anne

Kom kennismaken