Pap is mijn favoriete ontbijt. Je kunt er eindeloos mee variëren. Stem de graansoorten en toppings af op waar je lichaam behoefte aan heeft of waar je zin in hebt (of beide). De extra vezels en gezonde vetzuren uit de andere ingrediënten maken dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Dit ontbijt geeft een verzadigd gevoel en langdurige energie om de dag goed te starten.
Ingrediënten
- 40 g havervlokken
- 190 ml ongezoete amandelmelk
- 1 eetlepel chiazaad, hennepzaad of lijnzaad (of een combinatie daarvan)
- Snufje Keltisch zeezout
- 1 theelepels koudgeperste olie (hier gebruik ik perilla)
- Biologische bosbessen (optioneel)
Bereiding
Weken van de havervlokken
- Doe de havervlokken in een kom of afsluitbare bak en voeg de amandelmelk toe.
- Dek de kom af en laat de havervlokken minimaal een halfuur weken. Je kunt dit ook de avond van tevoren in de koelkast zetten.
Koken van de pap
- Voeg de geweekte havervlokken samen met de amandelmelk in een kleine pan.
- Zet de pan op middelhoog vuur en breng het mengsel langzaam aan de kook, terwijl je regelmatig roert om te voorkomen dat de pap aan de bodem van de pan blijft plakken.
- Voeg tijdens het koken een snufje Keltisch zeezout toe voor extra smaak.
- Laat de pap zachtjes koken met de deksel op de pan tot deze de gewenste dikte heeft bereikt. Haal de pap van het vuur en laat het twee minuten rusten zonder deksel op de pan. Vijzel of maal ondertussen de zaden.
- Als het een beetje is afgekoeld roer je de zaden door de havermoutpap.
Opdienen van het ontbijt
Doe dit mengsel in je ontbijtschaaltje en doe hier 1 theelepel koudgeperste olie doorheen. Dit kun je nog aftoppen met bosbessen.
Pap variatietips
- In plaats van havervlokken: vlokken van teff, amaranth, boekweit, etc.
- In plaats van amandelmelk: rijstdrink, kokosmelk etc.
- In plaats van perilla olie: lijnzaadolie, walnootolie, borageolie, MCT-olie etc.