Verdraag je geen gluten en wil je toch lasagne eten? Val dan niet voor de glutenvrije lasagnebladen op basis van maïsmeel en rijstebloem. Deze bevatten minder vezels en zijn hoger in koolhydraten. Dit veroorzaakt schommelingen in de bloedsuikerspiegel en geeft een energiedip. Deze glutenvrije lasagne bevat lasagene-vellen op basis van linzen om er toch nog een voedzame en energiegevende maaltijd van te maken.
Ingrediënten voor 4 personen:
- Ghee voor het invetten van de ovenschaal
- 2 kleine uien
- 2 tenen knoflook
- 125 gram shiitake
- 1 kleine courgette
- 1 eetlepel ghee (extra voor het bakken)
- 2 theelepels oregano
- 400 gram gepelde tomaten (uit pot)
- 5 cherry tomaten
- 175 gram gele linzen lasagna-vellen (natuurwinkel)
- 50 gram edelgistvlokken (met B12 en zink Mattisson)
- 1 theelepel tijm
- 1/2 theelepel rozemarijn
- Verse basilicum
- 1 theelepel agar agar
- Keltisch zeezout
- Peper
Bereiding glutenvrije lasagne
- Oven voorverwarmen: Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Voorbereiding: Vet de lasagna-schaal in met ghee. Pel de uien en knoflook en hak fijn. Maak de shiitake schoon en snijd ze in plakjes. Maak de courgette schoon en snijd deze in kleine blokjes. Snijd de cherry tomaatjes in dunne plakjes en de gepelde tomaten in vieren. Bewaar het sap van de tomaten.
- Groenten bereiden: Verhit de ghee in een koekenpan. Fruit hierin de ui en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg de shiitake en courgette toe en smoor ze met het deksel op de pan mee. Breng het geheel op smaak met peper, zout, oregano, tijm en rozemarijn.
- Saus maken: Voeg de gepelde tomaten met een beetje sap en 1 eetlepel edelgistvlokken toe aan de pan. Verdik de saus met 1 theelepel agar agar.
- Lasagna opbouwen: Bedek de lasagna-schaal achtereenvolgens met lasagna-vellen, groentenmengsel, lasagna-vellen, groentenmengsel en lasagna-vellen. Smeer wat tomatensaus van de gepelde tomaten uit over de bovenste lasagna-vellen en bestrooi met edelgistvlokken voor een kaasachtige topping. Verspreid de plakjes cherry tomaten over de bovenkant van de lasagna.
- Oven: Plaats de lasagna in het midden van de oven. Bak de lasagna in 40-50 minuten gaar, of totdat de bovenkant mooi gebruind is en bubbelt. Als de edelgistvlokken niet goed gesmolten zijn, kun je op het laatst een beetje water of koudgeperste olie toevoegen. Voeg op het laatst verse basilicumblaadjes toe.